Добър ден! Моля, влезте в профила си!

Решение №****/**.**.2024 по дело №****/2021

докладвано от съдия Тинка Косева


Анотация

Предмет на делото

По искова молба на М. Х. срещу Национална агенция за приходите с искане за присъждане на обезщетение за претърпени неимуществени вреди от неизпълнение в достатъчна степен на задължението по чл. 59 ЗЗЛД и чл. 24 и чл. 32 от ОРЗД, довело до нерегламентирано разкриване или достъп до личните й данни, от което ищцата претърпяла неимуществени вреди, изразяващи се в притеснения, страх и опасения за възможни злоупотреби с личните й данни, поради което е претендирала обезщетение на тези вреди.

Въпрос

Какви са условията за предявяване на иск за обезщетение по чл. 82, пар. 1 ОРДЗ и какви доказателства са необходими, за да се установи претърпяна вреда и причинна връзка със съответното нарушение на ОРДЗ?

Какви са процедурните правила, които се прилагат при искове за обезщетение за нарушения на правата по ОРДЗ съгласно националното законодателство?

Отговор

Отговорът на въпроса е достъпен само за нашите абонати.

Текст

Върховният административен съд на Република България – Пето отделение, в съдебно заседание на девети май две хиляди двадесет и четвърта година в състав:

Председател: ЕМАНОИЛ МИТЕВ Членове: ТИНКА КОСЕВА

ВЕРГИНИЯ ДИМИТРОВА при секретар Мариола Велкова и с участието на прокурора Кирил Христов изслуша докладваното от съдията Тинка Косева по административно дело №******г.

Производството е по реда на чл. 208 – 228 Административнопроцесуалния кодекс (АПК).

Образувано е по касационна жалба на М. С. Х., чрез процесуален представител адв. С. Юрукова, срещу решение №******г., постановено по адм. дело №******г. по описа на Административен съд София-град (АССГ), с което е отхвърлен предявения от нея иск против Национална агенция за приходите за заплащане на обезщетение за претърпени неимуществени вреди, в резултат на незаконосъобразно бездействие от страна на НАП, довело до неправомерно разкриване на личните й данни, в размер на 1 000 лева, ведно със законната лихва, считано от 15.07.2019г. до окончателно изплащане на задължението.

...

Модул "AПК"

Съдебният акт, който искате да прочетете е част от съдържанието с добавена стойност на "Българското прецедентно право" – Модул "AПК", което е достъпно само за абонати. Той включва над 150 000 съдебни решения на Върховния административен съд с анотирани правни норми и обобщения на най-важните правни изводи.

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да се абонирате за Модул "АПК".

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Колко струва?

Абонаментът за "Българското прецедентно право" е на цената на едно кафе - 0.60 лв. на ден!**

Вижте всички абонаменти планове

** Осреднена цена абонамент с функционалност "Стандарт" за модули "ГПК"/"НПК".

В случай, че не сте сигурни какви ползи ще Ви донесе абонамента, можете да заявите напълно безплатен и неограничен пробен достъп за 7 дни*

ПРОБВАЙTE БЕЗПЛАТНО

*Пробният достъп е еднократен и предназначен само за нови потребители, които нямат профил в системата. Активирането му подлежи на предварително одобрение от редакторите ни.


Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Инструменти

Добавете в Бележника

Намерете свързан съдебен акт по номер/година на делото:

Въведете само основните думи/цифри от израза, който търсите. Избягвайте съюзи и предлози като "и", "или", "от", "на", "по", "за" и др.

Пример 1: Ако търсите практика за израза "нищожност поради липса на компетентност", въведете само "нищожност липса компетентност".

Пример 2: Ако търсите конкретен съдебен акт, напр. "Решение №129/25.07.2019 г. по адм. д. №4280/2018 г.", въведете само номера и годината на делото или на акта: "4280/2018" или "129/2019".
Обикновено, търсеният от Вас акт ще бъде сред бързите резултати, появяващи се непосредствено под полето за търсене.

Споделяне

Прочетени

Отзиви от нашите клиенти

Поздравления за полагания труд на целия екип на "Българско прецедентно право", който винаги съумява да предостави актуална информация по иначе променливата съдебна практика! Всичко написано е ясно, точно и разбираемо!
Продължавайте в същия дух и винаги се стремете към още по-голямо усъвършенстване!
Успех!

– Бети Дерменджиева, адвокат

Много полезно, държите винаги информиран за най-новите решения на ВКС! Лично аз съм се абонирала и получавам на електронната си поща цялата нова практика на върховната ни съдебна инстанция. Препоръчвам "Българско прецедентно право" на всички колеги!

– Десислава Филипова, адвокат

Всеки трябва да го има. Е, не всеки, само който истински упражнява професията.

– Валентина Иванова

Поздравления за екипа! Винаги представяте най - новата и интересна съдебна практика! Изключително полезни сте и ви следя с интерес!

– Христина Русева, адвокат

Dictum - Pro Bono

Получавайте най-важното от съдебната практика във Вашата електронна пощенска кутия.

Subscription Form